Rally obedience

Mi is a Rally Obedience ?

A Rally Obedience sportnál a tökéletes kommunikáción, a kutyavezető és a kutya közötti partneri együttműködésen van a hangsúly.   Míg Amerikában már széles körben elterjedt, Magyarországon még viszonylag ismeretlennek számít ez a sportág.

Hogyan működik?

A sport egy több állomásból álló akadálypályán zajlik. Az állomások táblákból állnak, melyek az adott feladatot jelzik a párosoknak, és hogy merre kell tovább haladni. A kutyavezető lábhoz hívja a kutyát, és lehetőleg gyorsan és precízen mennek végig a pályán.

Ennek a sportnak a szépsége abban rejlik, hogy a kutya és a kutyavezető végig kommunikálhatnak munkájuk során. A kutyát bármikor meg lehet szólítani, motiválni és dicsérni.

Olyan vezényszavakat tartalmazó feladatok találhatóak az akadálypályán, mint "Ül", "Áll", "Fekszik", melyek akár kombinációkban is megjelenhetnek. Bal és jobb irányváltások 90°, 180°, 270°-ban és fordulatok 360 °-ban is a feladatok közé tartoznak. Egyéb állomások pl. a bóják közti szlalomozásra, a kutyák akadályon keresztüli kiküldésére vagy behívására utasítják a párost. Természetesen nem maradhatnak el a behívási gyakorlatok, és a helyben maradásra épülő feladatok sem. 

Jellegzetesnek számítanak az élelem megtagadására vonatkozó feladatok is, melyek során a párosnak élelemmel teli etetőtálak előtt kell elhaladnia anélkül, hogy a kutya beleenne. Az értékelés pontok és idő alapján történik.

A rally obedience (más néven Rally vagy Rally-O) az obedience-en (angol: engedelmesség, fegyelem) alapuló kutyasport. Eredetileg Charles L. Bud Kramer fejlesztette ki az obedience "doodling" gyakorlatából - különféle érdekes bemelegítő és freestyle gyakorlatok során. Az emblémák általában az obedience-gyakorlatok részei voltak, amelyek megtanították a készségeket, és javították a teljesítményt és a pontosságot.

A nagy obedience-szel ellentétben a versenyzők a bíró parancsainak megvárása helyett egy kijelölt útvonalon haladnak, szoros test melletti követésben haladó kutyával. Az útvonal 15-24 jelből (állomásból) áll, amelyek utasítják a csapatot (kutyát és vezetőjét), hogy mit tegyen. Itt a kutya bátorítása és jutalmazása engedélyezett a futam során.

A párosok 100 ponttal indulnak neki a pályának. A teljesítménybíró megfigyeli és értékeli a párost futam közben. Hiba esetén a segédbíró a bírálati lapon jegyzi a levont pontokat. Ahhoz, hogy valaki sikeresen teljesítse a versenyt, legalább 70 pontot kell elérnie a meghatározott időkereten belül.